Балалардың биологиялық ортасында ауыр металдардың жинақталуын бағалау - Нұрлыбаева, Қ.А.; Мукашева, М.А.; Старикова, А.Е. (Fundamental and Experimental Biology, 2017)
Мақала балалар денсаулығына ауыр металдардың жағымсыз əсері мəселесіне арналған, оның өзектілігі қазіргі кезде де маңызды. Оның үстіне ауыр металдардың денсаулыққа əсері жайындағы жаңа мəліметтер ғылыми мəселелер ауқымын кеңейте түседі. Ауыр металдардың балалар денсаулығына ықпалын зерттеу ірі қорғасын көзі бар жəне жоқ қалаларда да жалғастырылуда. Ауыр металдардың мөлшері шашта көбейіп кетуі оның атмосфералық ауада корреляция коэффициентінің жоғарғы болуына байланысты. Ауыр металдар агрессия қатерінің факторы екені белгілі. Зерттеу барысында биологиялық орталарда ауыр металдардың жинақталуы, өндірістік кəсіпорындар шоғырланған аумақта тұратын балалар ағзасында ауыр металдардың жинақталуы олардың ауадағы жоғары концентрациясына байланысты екенін айғақтады.