Features of the introduction of Berberis iliensis M. Pop. into in vitro culture - Zharassova, D.N.; Tolep, N.A. (Fundamental and Experimental Biology, 2022)
Мақалада сирек кездесетін эндемикалық өсімдік Іле бөріқарақатының (Berberis iliensis M. Pор.) өсін-дісін in vitro енгізудің нәтижелері келтірілген. Қазіргі таңда сирек кездесетін өсімдік түрі жоғалып ке-ту қаупінде тұр. Өсіндіні in vitro енгізу жолдары жасақталып, залалсыздандыратын агенттер және за-ласыздандыру режимдері таңдалды (5%-дық «Белизна» ағартқыш ерітіндісі, өңдеу уақыты 5 мин, 10%-дық сутектің асқын тотығы ерітіндісі, экспозиция уақыты 7 мин). Berberis iliensis өсімдігінің өсіндісі in vitro оңтайлы дамуына рН мөлшері 5,6-5,8 болатын қоректік орта WPM таңдалды. Стан-дартты минералды қоректің ортаның құрамына дәрумендер қосылды. Экспланты бар мадженталар қараңғы бөлмеде 22-25оС температурада және 70% ылғалдылықта 3-4 апта аралығында жасанды өсіріл-ді. Әрі қарай жасанды өсіру жарық мерзімі 16 сағат және жарық дәрежесі 4-5 мың люкс болатын 26 °C температурада жүргізілді. Berberis iliensis-тің асептикалық өскіндері алынды және олар регенера-тивті қабілетке ие. Өскін сабақтары шорланусыз түзілді, яғни тікелей регенерация бақыланды, ал бұл өз кезегінде микроклондық көбейтуге өте ыңғайлы.