Биогаздан жоғары концентрациялы метанды алу технологиясы - Кайпова, Ж.Н.; Сатаев, М.И.; Гарабаджиу, А.В.; Редюк, С.Н. (Fundamental and Experimental Biology, 2024)
Мақалада биогазды алудың жəне оны мембраналық тазартудың технологиясы мен аппаратуралық-технологиялық шешімдері жасалды. Субстраттық қоспадағы оҚЗ құрамы мен жаңа субстраттың бір тоннасына шаққанда СН4 шығымы арасындағы, субстраттық қоспадағы оҚЗ құрамы мен оҚЗ бір тоннасына СН4 шығымы арасындағы өзара байланыс, метанды шоғырландыру кезінде мембрананың өтімділігіне қысымның əсері, биогаз қондырғысының техникалық өлшемдері, құрамдық сипаттамалары, субстраттың орташа сапасы, газдың сапасы мен шығымы табылды. Биогазды тазартудың екі сатылы сұлбасы сынақпен жүзеге асты. Аталған зерттеудің нəтижелері көрсеткендей, биогаз өндірісі экономикалық көзқарас тұрғысынан ауылшаруашылығының тиімді саласы болып табылады.