Астана қаласының Жерұйық саябағындағы қайың жəне терек ағаштарының фитопатогенді саңырауқұлақ ауруларын геоақпараттық жүйелер технологияларын қолдана отырып зерттеу - Спанбаев, А.Д.; Бисенғалиева, А.Т. (Fundamental and Experimental Biology, 2015)
Мақалада Астана қаласынның Жерұйық саябағындағы қайың мен терек ағаштарының фитопатогенді саңырауқұлақтары зерттелініп, кеңістіктік талдау жасалды. Саңырауқұлақтардың морфологиялық пішіндеріне, спораларына сипаттамалар берілді. Зерттеу нəтижесінде қайың ағаштарында 5 қатарға (Erysiphales, Uredinales, Sphaeropsidales, Moniliales, Melanconiales), 7 туысқа (Microsphaera, Melampsoridium, Phyllosticta, Cytospora, Alternaria, Cladosporium, Gloeosporium), 13 түрге, ал терек ағаштарында 5 қатарға (Erysiphales, Uredinales, Sphaeropsidales, Moniliales, Melanconiales), 5 туысқа (Phyllactinia, Melampsora, Coniothyrium, Cladosporium, Marssonina), 8 түрге жататын фитопатогенді саңырауқұлақтар анықталды.